Virtual Reality voor zorginstellingen
U wilt het welzijn van uw cliënten verbeteren, maar een leuk uitstapje is niet zo maar 1,2,3 geregeld. Of toch wel?
Neem uw cliënten mee op reis vanuit hun stoel! Ga mee op safari of neem ze mee voor een mooie wandeling door de natuur of een stad. ZorgPlezier maakt het in uw zorginstelling mogelijk met behulp van Virtual Reality.
Hebben uw cliënten genoeg om over te praten?
Veel ouderen zien er tegenop om de deur uit te gaan. Daardoor wordt het voor hen lastig om nog nieuwe dingen te ervaren. Zonder nieuwe ervaringen wordt hun wereld al snel klein. Dat is niet het enige: Als u nooit iets beleeft, waar moet u dan nog met anderen over praten? Bij ZorgPlezier merken we dat ouderen in verzorgingstehuizen of bejaardentehuizen zich vervelen en het is tijd om daar iets aan te doen!
Nieuwe dingen ervaren via Virtual Reality
Bij ZorgPlezier geloven we dat Virtual Reality een geweldige manier is om ouderen meer te laten beleven. Met een VR-bril kunnen ze, zonder te lopen, naar iedere plek op de wereld. Uw zorginstelling wordt een klein beetje reisbureau. U neemt uw cliënten mee naar Venetië, een mooi strand in Zeeland of zelfs de maan, maar daarvoor hoeft u geen koffer in te pakken, of een (space)bus te huren.
Dubbel effect
Virtual Reality heeft op twee manieren een effect op uw cliënten. Het kan bij cliënten zelf:
- Verveling voorkomen en zo zorgen dat cliënten rustiger en vrolijker zijn;
- Symptomen van dementie (onrust, angst, depressie) verlichten;
- Ondersteuning en afleiding bieden bij pijn en angst (dissociatie);
- Helpen bij ontspannen;
- Mensen de natuur laten beleven.
Daarnaast heeft Virtual Reality ook een sociaal effect: cliënten ervaren nieuwe dingen, waar ze met elkaar of met hun familie over kunnen praten.
Uw eigen Virtual Reality films laten maken
Is er iets wat uw cliënt graag nog ziet? Of heeft u soms te maken met onrust en helpt het dan als er een vertrouwd gezicht voorbij komt? ZorgPlezier maakt ook 360gradenvideo’s op maat, in samenwerking met verzorgenden en familie.
Wat doet ZorgPlezier met Virtual Reality?
U kunt Virtual Reality op verschillende manieren inzetten met hulp van ZorgPlezier:
1: VR-training voor personeel of vrijwilligers
Voor vrijwilligers en personeel van zorginstellingen verzorgt ZorgPlezier een VR-Basistraining. Wij geven deze training individueel, of aan groepen tot 4 personen. De deelnemers kunnen, na de training, cliënten begeleiden bij het kiezen, kijken en nabespreken van Virtual Reality films.
Tijdens deze training, die ongeveer twee dagdelen duurt, leert u hoe de VR-bril werkt. U leert ook hoe u de bril bij iemand anders op kunt zetten en hoe u de smartphone in de bril kunt bedienen. Naast de werking van de VR-apparatuur leggen we ook uit hoe u ervoor zorgt dat uw cliënten zich veilig voelen terwijl ze in virtuele omgeving zijn en leert u hoe u geschikt beeldmateriaal kiest, afgestemd op de wensen van uw cliënten.
2: VR Experience box
De juiste apparaten maken het inzetten van VR een stuk makkelijker. Daarom hebben we bij ZorgPlezier de VR Experience box gemaakt. In deze box zit alles wat u nodig heeft om cliënten een levensechte film te laten kijken.
De VR Experience box bevat:
- Een comfortabele VR-bril;
- Een smartphone met software om Virtual Reality films af te spelen;
- Een selectie van films, geschikt voor verschillende doeleinden;
- Foto’s en gesprekskaarten voor tijdens en na het kijken;
Ook is het mogelijk een VR Experience box op maat te laten maken.
U kunt uw cliënten natuurlijk niet een jaar lang naar dezelfde films laten kijken. Daarom heeft u bij ZorgPlezier de mogelijkheid om 4 keer per jaar nieuwe films te kopen. We breiden onze database steeds uit met nieuw materiaal en nieuwe thema’s. Een paar voorbeelden van die thema’s: dieren, natuur, dementie, Zeeland, reizen, kunst en cultuur, seizoenen en avontuur.
3: VR Experience
Voor onze VR Experience komt ZorgPlezier langs bij uw instelling. Wij zorgen voor de juiste apparatuur en begeleiding voor uw cliënten, die gedurende een dagdeel de kans krijgen om VR-films te kijken en met elkaar na te praten. Natuurlijk houdt het VR-team van ZorgPlezier rekening met de gezondheid van uw cliënten.